Info om laget

Laget bildades i december 2004 av ett gäng entusiastiska specimenfiskare från Småland, eller rättare sagt Jönköping med omnejd (Forserum, Huskvarna, Tranås).

Läs mer

Antal besökare

Antal unika besökare sedan 2006-06-03:

För mer detaljerad statistik klicka här.

Grym abborre från Kalmarsund

2007-04-03

Jag, Mats och Andreas från SG Zander åkte ner till Kalmarsund för att göra en sista satsning på abborre innan förbudet. Fisket var mycket trögt med några få fiskar på dryga kilot ända tills det började hända grejor den sista kvällen i skymningen. Jag fick ett småpilligt napp och krokade i tron om att det var ännu en smågädda som fattat tycke för löjan. Ganska omgående fick jag en skymt av fisken i ytan och såg något rött....och började ana att det kunde vara en abbborre. Andreas håvade fisken bekymmersfritt och i garnet låg en groteskt fet borre! Klockren tvåa enligt Mats och vågen visade på helt sanslösa 2365g och brutala 51*40cm, fisken såg tamejtusan ut som en dubbel Calsone. Segervrålet ekade över sundet och dagen avslutades med pizza, kan det bli bättre?

Rapporterat av Erik Wennerhag


Nytt PB, 2365g


51x41 cm

Januarirapporten för Småländskan ute nu

2007-02-01

Laget ligger på 2:a plats. Individuellt ligger Sten Sture Jönsson 4:a, Andreas Ekfeldt 6:a och Jakob Qvarnström 8:a.
Hela rapporten hittar du här.

Rapporterat av: Webbmaster

Gäddfiske i Vättern

2007-04-05

Är detta semester?
Andreas E och jag var uppe i norra Vättern 22-25 mars, för fiske efter gäddor av modellen större. Vi hade lagt upp en rejäl satsning denna gång, med semester torsdag, fredag för att få till fyra dagars sammanhängande fiske. Visserligen finns det stora gäddor i Vättern, men det gäller ju att hitta dem och sedan få dem att hugga också. Andreas E hade redan lagt 2 dagar däruppe med Erik W och var hemma på ett pitstop (sömn, mat och 2 dagars jobb) innan vi åkte. Dom hade haft bra fiske med några runt 8-9 kg men inga över 10.

Under tre av dagarna hade vi sällskap av Andreas Bäckman och Marcus Svensson, som fiskade i egen båt. Den senares goda förbindelser med goda makter under sina storfisken är välkänd och det är med stor skepsis man vågar fiska ihop med honom! Nåväl förutsättningarna för att någon av oss skulle kunna fånga en rejäl gädda kändes som rätt goda.

Väl på plats så möttes man av skeptiska rävar som fiskat efter grov gädda i dessa vatten åtskilligt mer än vad vi har.
”Det är för kallt i vattnet än”.
”Det är för tidigt”. Den här kylan och dimman är värdelös vid det här fisket”
”Det här är Vättern, inte Kalmarsund eller Stockholms skärgård. Här finns grov gädda, men det är glest med fisk”

Vad är de här för då, funderar man? För här samlas ändå en respektingivande mängd dokumenterat, duktiga gäddfiskare. Man förstår att de gäddor som ändå finns, de legendariska jättelika krokodiler som ändå fångats – och kanske än mer – inte fångats - i Vättern utgör en otrolig lockelse för dessa gäddfreaks. Många av dem har varit här massor av gånger förr….

Men vädret är onekligen kallt, minusgrader på nätterna och ett par grader plus på dagarna. Vinden är till att börja med, en envis bister nordostan som gör fisket allt annat än skönt. När det dessutom är dimmigt så är det inte något man direkt förknippar med semesterväder, det kan jag lova. Vind, låg temperatur och dimma kyler ner även en erfaren, välklädd gäddfiskare kan jag lova.

Nåväl vi har fiskat mot oddsen förr – inte minst snacket. Vi är först ut, första morgonen. Jag tar nästan omgående en femkilosgädda. Andreas missar kort därefter ett napp men får efter en liten stund ytterligare ett och denna är rejäl.
Andreas drar redan första dagen, som sin första fisk en gädda på 120 cm!!! Allt går nämligen som det skall. Efter en seg drillning i vinden, så håvar jag utan direkt, mankemang den största gädda jag sett! Vi är tvungna att ta var sin sida av den stora, välfyllda håven för att lyfta in gäddan så vi inte riskerar fastna i något. Med ens blir det rejält trångt i båten! Snabbt in till land för vägning och fotografering. Vi har riktig tur med vädret, för just i denna stund behagar solen visa sig en av få gånger under hela vår vistelse däruppe. Det blir härliga bilder på en överlycklig Andreas som äntligen lyckats få en gädda över de magiska 12 kilona och därmed ytterligare en storfiskeart. Möjligen ser Andy lite ansträngd ut, men 120 cm gädda med omkretsen 60 cm väger hela 13160g.

Vi ger gäddan tid på sig att återhämta sig i vattnet, hela tiden ”pumpande” den, fram och tillbaka, på rätt köl, så att friskt vatten når gälarna, tills hon själv tar kommandot och simmar iväg, en skönhetsupplevelse bara det, i det grunda klara, men ack så kalla vattnet. Men med den starten glömmer man lätt lite kyla. På det igen!

Det visar sig att det här blir största fisken på resan, men verkligen inte sista. Vi lyckas så småningom ta ytterligare 3 gäddor över 10 kg. Andy tar en på 10920g och jag tar två på 10780g och 10400g.
I andra båten lyckas dessutom Andreas Bäckman få en på 9,1 kg.

Nu är det verkligen inte så att andra fiskare redovisar liknande resultat…. De flesta misströstar och får varken storlek eller mängd av gäddor de är ute efter. Sista dagen lossnar det dock för ett par de mest erfarna killarna på plats, som får flera över de magiska 10 (kg).

Vi återvänder dock hemåt med massor av minnen, helt nöjda, för visst var det kallt, fuktigt, blåsigt och allt annat än skönt, men för oss var det ljuv semester.

Rapporterat av: Sten-Sture Jönsson

 
SSJ´s andra över 10kg (10780g) på resan.

 

 
Ekfeldt med sin 2:a över 10, 10920g.

 
SSJ´s andra över 10kg (10400g) på resan.

 
Dålig sikt hindrar inte SG Zander vars nya motto är "Först ut, sist in".

Sikfiske i Kalmarsund

2007-02-07

Jag och Patrick tog med oss kompisen Leif till Kalmarsund för att fiska sik i några dagar. Vi fick en hel del sikar upp till kilot dom första 2 dagarna och sista dagen landade Patrick 2 sikar som vägde 1560g och 1300g.

Rapporterat av: Stefan Nero


Patrick med en sik på 1300g.

Äntligen

2007-02-07

Jag och Ola körde ett pass i svartån vid älvestad på söndagen. Passet var mitt första metpass för året och Olas tredje. Utdelningen var väl inget att hurra över mängdmässigt lite småabborrar och ngn braxen! Fram till klockan fem då jag fick ett hugg på ett knippe bottenmetad mask! Det visade sig vara mitt första pers. för året en abborre på anständiga 1515g och 44cm! En efterlängtad borre som jag jagat i svartåns vatten ett par år nu!

Rapporterat av: Dan Pettersson

Svartån 6 april

2007-04-09

Sten-Sture och jag tillbringade långfredagen i svartån! Vädret var bra men vinden isande kylig. Fisket var ganska halvdant överlag. Jag lyckades dock återigen höja mitt PB på abborre, denna gång till 1545g och 45cm. Annars blev det väl ett 10-tal abborrar, några mörtar med topp runt 500g och en mindre färna.

Rapporterat av: Dan Pettersson

Västra Måseskär

2007-04-20

Jag fick möjlighet att följa med ut på en dags havsfiske på västkusten. Vi åkte ut från Orust och skulle rikta fisket efter havskatt och bleka. Tyvärr var strömmen så kraftig att det var svårt att fiska på vraken. Vi gjorde däremot ett par uppankringar på lite kattställen och lyckades att få ett par stycken mellan 2-3kg.

Rapporterat av: Andreas Ekfeldt