Art nr 18 till Andy

2007-08-07

Jag och Erik stack iväg på ett pass efter jobbet till Flian, målet var inställt på dess idar. Ingen av oss har varit där speciellt mycket innan så de goda tipsen man fick av sina fiskepolare var guld värda. Tackar så mycket!!. Fisket gick bra och jag fångade en id på 2800g, detta var min 18:e art så nu är det ”bara” 2 kvar till det stora målet för i år.

Rapporterat av: Andreas Ekfeldt


Andy Ekfeldt med sin 18:e storfisk, en fin id på 2800g.

Åndalsnes vecka 29

2007-08-10

Den 16:e augusti packade jag, Ola och Sten-Sture bilen full och begav oss den 85 mil långa resan till det lilla Åndalsnes i Norge och fiske i Romsdalsfjorden. Resan gick fort och bra och sista 5 milen ner för bergen till Åndalsnes var häftig. Höga berg, djupa dalar, forsande små åar ner för bergen och snö på topparna helt obetalbart att se. Väl framme installerade vi oss i det lilla huset vi hyrt tillsammans och kollade in båten. Genast kläcktes idén om ett kortare kvällspass. Sagt och gjort snabbt som attan packades prylar i båten för ett pille-mete pass. Dessutom skulle det finnas stor plattfisk just utanför huset. Det korta passet gav en del mindre sandskäddor, ngn torsk, knot och småkoljor men sista fisken för kvällen blev resans största kolja. Det var jag själv som fick en fin fight på lätta grejor av en kolja på 1950g.

Dag1: Efter ivrigt diskuterande om upplägget för dagen enades vi om att lägga krutet på sej och torsk. Detta blev dock en svår uppgift vi fick en del mindre sej men de större höll sig borta! Däremot lyckades jag fånga en personbästa bleka på 2625g, vi fick även en massa mindre lysuer (mindre kungsfisk). På vägen hemåt stannade vi till vid Älvoset (där laxälven Rauma rinner ut i fjorden). Målet var den stora vitling som finns i fjorden, Ola lyckades bäst och höjde personbästa till godkända 925g.

Dag2: Dags för pille-mete igen och målet ställt på rödspätta. Denna art skulle dock gäcka oss resan igenom och vi landade inte en enda på hela veckan. Redan i första stoppet tog Ola en hygglig kolja på 1210g men andra stoppet gav honom en av resans bästa fiskar, Knot 725g. Nu lossnade även plattfisket och vi fick en hel del fina fiskar på 2-3 platser. Skrubbor upp till 6,5hg och 4 sandskäddor över 5hg som jag lyckades landa allihop med topp på 570g! Vi stiftade även bekantskap på nära håll med den mindre trevliga arten pirål.

Dag3: Efter tips från turbåtsskepparen John Kofoed begav vi oss ut för att testa långa-fiske. Först stopp igen vid Älvoset för att fiska sill till bete, detta var dock ganska trögt men vi fick ihop ett gäng till slut. Sedan bort till dom tilltänkta branterna. Först timmarna ger några mindre lubbar. Men när vi börjar fiska vi lite djupare kring 100m dyker det upp mindre långor ”Havanna-ciggarer”. Vi persar allihop på långa men topparna är kring 2,5kg dock riktigt kul fiske. Rätt som det är får SSJ en haj, en liten hågäle. Jag som klagat över min ömma rygg hittar nya krafter och vi lägger upp en ny drift över 110m. Nu tar Ola en hågäle och återigen lägger vi upp för drift nu över 120m. Denna gång exploderar fisket: SSJ drar 2 blåkexor, hågäle och långa i samma lyft. Ola tar en med svans, en liten plogjärnsrocka på 1900g och jag landar min lilla haj, hågäle. Fisket fortgår och en klart rolig fiskedag. Största hågäle(Dan) 850g och största blåkexa(Dan) 180g.

Dag4: Denna dag började vi med en tur med John Kofoed efter större sej och torsk. Det börjades med att fiska sill till bete. Detta fanns det en hel del av! Mitt under detta fick SSJ napp av en annan fisk som visade sig vara en fin taggmakrill på 650g. Annars var fisket halvdant Ola tog ett par torskar kring 3kg och en annan fiskare tog en vitling runt 1,5kg. Efter att ha ätit middag bestämde vi oss för att åter försöka lura någon rödspätta. Men som vanligt lyckades vi inte. Sten får dock höja perset på kolja till 1220g. Vi får alla varsin sandskädda över 5hg, största tar SSJ på 530g och Ola toppar med vitling på 1180g.

Dag5: Återigen börjar vi dagen med John Kofoed. En trevlig och färgstark person denne John! Vi satsar denna gång på långa-fiske med våran guide. Nästan omgående får jag hugg på 130 meters djup och upp kommer art nr 20 på resan en blåkäft. En riktigt vacker röd fisk med stora ögon. Sten drar en mindre kungsfisk runt 3hg, ngn lubb och tappar en större långa. Annars är det som förgjort även denna dag! På eftermiddagen drar vi ut och fiskar riktat på rocka ett par timmar utan resultat. Till slut drar vi oss mot Älvoset igen för att köra ett sista vitling-pass. Den som lyckas bäst med detta blir Sten-Sture som drar en monstervitling på 1850g, resans bästa fisk i sista timmen.

På det hela taget en härlig resa med mycket arter som det stora positiva samt. den enormt vackra naturen. Fjorden med sina höga berg och varierande fiske gör att man redan längtar tillbaka! Det lilla negativa var helt klart att de större arterna torsk, sej och kveite höll sig undan!

Rapporterat av: Dan Pettersson

Ursjön 10-12 aug

2007-08-24

10 augusti var det då dags igen för att besöka ursjön. Mina medresenärer blev denna gång Andreas, Erik och Jakob. Detta år är det onekligen 10 år sedan jag besökte sjön första gången och jag tröttnar aldrig på rudafiske i detta lilla härliga vatten.
Första kvällen var ganska lugn i napp-väg men bra aktivitet på platserna. Lördagsmorgonen börjar med att Erik drar en ruda på 1740g sedan dröjer det ett tag in på dagen innan Jakob tar en något mindre på 1650 gram. Mellan dessa fiskar hinner Erik med att felkroka en stor ruda i bröstfenan med vikt strax under 2,3kg. Sedan förflyter dagen ganska lugnt vi har ett par napp och någon byter plats.

Sista morgonen har vi riktigt mycket aktivitet på platserna och Erik drar sin första innan vi andra knappt hinner vakna, vikt denna gång 1660g. Vid 08.20 när Jakob, jag och andreas står och snackar lite om koncentrationsfenomenet Erik så drar han plötsligt en ruda igen denna gång visar vågen fina 2090g. Bara en halvtimme senare är det dags igen Erik krokar en fisk som efter en lång rusning går i håven, denna vägs också till 2090g! Inte dåligt 2 fiskar på 2090 gram på en halvtimme och dessutom 2 olika fiskar. Rudafiske är helt klart vissa gånger allt vad ens nerver klarar av och man upphör aldrig att förvånas över dessa underliga fiskar. En sak är säker att vi lär återkomma för att fiska ruda fler gånger.

Rapporterat av: Dan Pettersson


Erik med en av sina rudor på 2090 gram.

Trolling på Vättern

2007-08-24

Jag har kört en del pass på Vättern senaste veckorna men överlag har det varit svårfiskat och trögt. Några Rödingar, Öringar, Sik och Gädda har det dock blivit. Toppfiskarna har varit röding på 5300 gram och 3650 gram, öring 3800 gram och sik 1120 gram. De största rödingarna tillföll fiskekompisen Jacob Qvarnström, hans 2 första rödingar i livet…. Det kallar jag bra guidning. Får gratulera JQ till reggen.

Rapporterat av: Andreas Ekfeldt

Augustirapporten för Småländskan ute nu

2007-08-31

SG Zander ligger kvar på andra plats gansla många poäng upp till Fiskpinnen på första plats.
 Individuellt ligger Andreas Ekfeldt 3:a, Jakob Qvarnström 9:a och Sten Sture Jönsson 10:a.
Hela rapporten finns här.

Rapporterat av: Webbmaster